Zdravo svima , dobrodošli u moj novi post , za danas sam vam spremio jedan post o kome me NON STOP pitate. Mislim da će većini pomoći jer sada svi krećemo usrednje škole , i razmišljamo šta upisati , gde kako. Zato sam danas odlučio da pišem o UMETNIČKOJ ŠKOLI jer se ja spremam za nju.

UMETNIČKA ŠKOLA

Sve u svemu , umetnička škola je stvorena za osobe koje znaju da crtaju , mene nekako iznervira kada neko umisli da lepo crta , dodje na pripreme i ne može da nacrta običan ćup i jabuku i posle krivi školu što nije upao. Pre svega lepo sagledajte svoje crteže , da li mislite da može bolje , da li ćete upasti i slično. Ima onih koji znaju samo da precrtavaju al bukvalno ono slika ispod papira , i ima onih koji znaju iz glavi i koji mogu da gledaju predmete i da ih crtaju. Kada sagledate sve i odlučite , znajte da se možda pripreme u školi NAPLAĆUJU, U umetničkoj u koju idem na pripreme i koju želim da upišem je mesec dana 4000 , ove godine su pripreme počele novembra , i od tad nas ima 6 , ali od marta ima da bude gužva jer niko ne zove sad nego u martu pa im posle djavo kriv što ne stignu da se pripreme.

PRIPREMNI ČASOVI

Časove imamo subotom i nedeljom , prvo je bilo samo subotom pa kad smo se skupili imamo i nedeljom , a tokom ovog zimskog raspusta ćemo imati i nekim radnim danima. Što se tiče časova , časovi traju 3 sata bez prestanka , naravno smeš da se malo prošetaš po učionici i da se odmoriš , ali nema izlaska i nekih većih pauza. Šetanje je značajno kada crtate jer sedeti 3 sata nije lako pa se prošetate , a dok slikate je dobro da sedneš jer stojiš za štafelajem. Zavisi , ti možeš i da slikaš sedeći ali je menio bar lakše stojeći.

Sada ću vam ubaciti neke slike iz učionice i slike šta smo crtali u subotu , i koliko je postavka teška.

PRIJEMNI ISPIT

E sada , za prijemni se polaže CRTANJE , SLIKANJE I VAJANJE. Znači prvog dana prijemnog crtaš , drugog slikaš i trećeg vajaš. Prijemni u umetničkoj se održava PRE SVIH prijemnih da bi znao ako ne upadneš da juriš nešto drugo za upis. Kolko se sećam , svae godine je jedan prijemni tj jedan taj čas 140 minuta , što znači dok crtaš moraš sve za 140 minuta isto i za vajanje i slikanje. Mi smo trenutno jako spori ( svi sem Alise i ponekad Teodore ) pa za 3 sata ne završimo rad ali samo kad je slikanje u pitanju , dok je crtanje skoro svi završimo i to nekad pre vremena. Sve u svemu moramo da se uvežbamo jer nećemo imati toliko vremena.

Dosta njih dodje na pripreme pred prijemni znači maltene dodju 31 aprila a u maju su prijemni i onda posle plače što nije uvežbao , tako da ako želite umetničku i u školi imate pripreme krenite ODMAH bolje ćete nacrtati vi nego neko ko je došao marta/aprila. Znači vreme je svetinja.

Sada ću vam ubaciti neke slike škole , tipa učionica , hodnik i komode sa glinenim predmetima koji su radjeni na prijemnom. Ova škola je mala , i napravljena u zgradi koja iznad ima normalne radnje , tako da nam je škola na jednom spratu i nemamo salu nego za fizičko ili sedimo ili radimo neke vežbe što mogu da se rade u učionici.

Sve u svemu , meni se škola dopada ( I JEEJ NEMA FIZIČKO , haha ) ali stvarno škola je predivna , vidite kako izgleda jedna učionica sva iscrtana lepa.

SMEROVI U MOJOJ ŠKOLI

E sada , isto me je nekoliko vas ispitivalo za smerove u školi. Ja sada ne znam ali mislim da je dizajnerska u Beogradu ustvari umetnička samo imanaziv dizajnerska , valjda ste shvatili. Umojoj školi ima 3 smera. Likovni tehničar , dizajn enterijera i proizvoda i grafički dizajn , dok u Beogradu znam da ima i smer pismo ( što bih ja voleo da ima jer volim da pišem lepa slova tj. Kaligrafiju ) , tekstil i još dosta smerova. Tako da uvek idite do škole i raspitajte se ili idite na sajt škole ako ima i vidite koji su smerovi , kolko je prošle godine trebalo bodova da se upadne i tako.

Nadam se da vam se dopao post , mislim da sam većini koji su me pitali u dm oko škole sada znaju sve što ih je interesovalo. Hvala na čitanju , vidimo se u sledećem postu , sledeće subote u 19:00.