Kao što i sami znate Instagram je ubacio novu opciju pod nazivom REELS. Reels je opcija koja je bukvalno prekopirana sa TikTok-a jer je popularnost sa Instagrama u veoma kratkom roku prešla na TikTok. A pošto znamo da je Instagramu za rukom prošao svaki update sa opcijama koje je uzimao sa svih strana sigurni smo da će i ovaj uspeti.

Instagram REELS opcija nam je došla pre 3 dana i već je podigla VELIKU BURU na Instagramu. Svi su krenuli da koriste, objavljuju i da šeruju. Da li ste Vi krenuli sa korišćenjem?

Ovo je moja analiza i moje mišljenje, takodje MIlinu analizu i njeno mišljenje/ savete možete naći u njenom blog postu na blogu www.ememblog.rs . Obavezno pročitajte i njen post!

Pored toga što Instagram kopira sve društvene mreže, on je odlučio da REELS ipak malo izmeni i ne prekopira celi TikTok. Zato ću sa Vama sada podeliti šta sve ima Instagram REELS:

 • VREME: Instagram reels ima SAMO dve opcije za vreme a te opcije su 15 ili 30 sekundi za jedan video.
 • AUDIO: Normalno kao i na TikToku, imamo mogućnost odabira audija, pesama koje imaju i na music opciji.
 • BRZINA: Imamo opcije koje će naš video ubrzati ili usporiti. Te opcije su:.3x, .5x, 1x, 2x, 3x, 4x.
 • FILTERI: Kao i za storije tako imamo opcije da biramo filtere koji će naše videe ulepšati.
 • TOUCH UP: Opcija ” ulepšavanja ” koja smooth-uje lice ( kao i kod tik toka opcija beauty ).
 • TAJMER: Opcija kojom nameštamo tajmer da nam video krene za odredjeni period.
 • PRETHODNI KORAK( align ): Ovu opciju sam nazvao ovako ali može i ako poravnajte/poredjajte. Radi se o tome da kada snimite jedan deo i želite da radite tranziciju, namestite tajmer ponovo i kliknete tu ikonicu sa dva kvadratica ( slika ispod ) i na ekranu ćete bledo videti kako je izlgedao zadnji korak tj ekran u trenutku prestajanja snimanja te scene. Jako dobra ideja i opcija koju TikTok nije imao! To je jedini + što se novih opcija tiče.🤣

A sada su na redu stvari koje Instagram nije iskopirao sa TikTok-a:

 • DUETI: Instagram verovali ili ne nije dodao mogućnost dueta sa tudjim videima, što me je jako začudilo, ali dobro.
 • FOR YOU/ FOLLOWING: Instagram reels nema dva dela gde izlaze svi videi i gde izlaze samo od onih koje pratiš. Ali dobro for you je reelsu explorer a following nema.
 • 1 MINUT: Instagram reels je vreme videa ograničio na 15 i 30 sekundi. Čak su išle glasine da će TikTok vreme videa produžiti i do 3/4 minuta. Ako se to desi sigurno možemo isto očekivati i od reels-a.
 • ZAUVEK FEED: Na TikToku ti video zauvek ostaje na feedu dok ga ti ne obrišeš ili sakriješ u privatno. Dok je instagram ipak odlučio da se reels može pomerati sa feeda na svoje mesto reels koje je pored feed ikonice kada odete na profil.

JAKO BITNA INFORMACIJA KOJU SAM SAZNAO TOKOM ISTRAŽIVANJA JE TO DA JE JAKO BITNO DA VIDEE NE KAČITE SA TIKTOK WATERMARKOM. Instagramu se to neće svideti i time Instagram neće gurati Vaše videe, čak će Vam možda i smanjiti i preglede i izlazak na explorer page kao i aktivnost. Pazite se i skidajte watermark sa videa ako već baš te videe sa TikTok-a želite. Ima dosta sajtova koji to rade pa pogledajte po google-u malo.

Reels videe možete naći na 5 načina.

NAČIN 1: Prvi način je jako uočljiv i najbolji. Ubacili su reels ikonicu na home page gde je nekad stajao + za objavljivanje objava. To je FAVORIZACIJA. Svi smo navikli da je tu plus i opet ćemo nekoliko meseci kliknuti tu svaki put kada želimo da objavim sliku. Isto to su uradili i za shop i aktivnost kada su im zamenili mesta. A takodje možemo reels videti na home page-u gde izlaze svi postovi takod a je i tako postotak porasta pregleda veći.

NAČIN2: Drugi način je EXPLORER PAGE, koji je takodje dosta favorizovan jer ima gomilu reels videa, nisu sada samo slike i obični 1:1 videi već i reels videi kojih je mali milion. Tako da ako izadjete na explorer page VI STE NA KONJU!

NAČIN 3: Treći je način preko HASHTAG-a. Ako odete na neki hešteg možete videti i reels videe koji u opisu imaju taj hešteg. Što je dodatni način da Vam pregledi porastu brzo!

 • NAČIN 4: Četvrti način je preko nekog sounda. Ušli ste na sound koji je naveden na nekom videu/ reels-u i onda Vam izlaze svi dobro prošli videi sa istim soundom.

KREIRANJE REELS-A

Najbitniji proces je kreiranje samog reels-a. Kako se snima? Kako se Edituje? Gde se ubacuje muzika, a kako da dodam tekst? Sada ću Vam sve to objasniti, što bi se reklo, od a do š. Otvorite moj post na drugom uredjaju, na svom telefonu otvorite Instagram i pratite korake koje pokazujem i mesta koja pokazujem.

 • Sada ću Vam pokazati sve, od snimanja pa do objavljivanja. Na okruglo dugme na sredini pritiskom i držanjem se snima video.
 • Gde je drugi smajli koji pokazuje levo dno, tu se nalazi kvadratic na koji kada kliknete možete ubaciti video iz galerije ( na slici se ne vidi jer mi je poslednji video bio crn pa se poklopilo ).
I kada kliknete na kvadratić, samo izaberete video i to je to.

TEMA VIDEA

Prvi i najvažniji deo kreiranja reels-a je da se smisli tema videa. Morate imati na umu o čemu ćete pisati, koji će ići sound i slično. Tako da je jako važno da sve smisli pre kreiranja videa, scena, tema, sound i pokreti, jer zapamtite ako ništa ne isplanirate video će biti 💩.

EDITOVANJE VIDEA

Kod kreiranja videa je takodje jako važno da dobro izeditujete video, bilo to u samom Instagram reels-u ili, kao ja, u nekom programu van Instagrama. Bitno je da su videi dobrog kvaliteta, još ako su dobro izeditovani, isečeni nepotrebni delovi i uklopljen zvuk onda će Instagram videti da je video dobar i progurati ga na explorer page.

Kada ste snimili ili ubacili video dolazi do poslednjeg editovanja reels videa pred objavljivanje..

 • Kada ste snimili ili ubacili imate opciju edit koja služi za skraćivanje videa i slično. ( slika levo )
 • A imamo i opciju preview sa kojom dolazimo do sledećeg dela u kom ubacujemo tkest i slično. ( slika desno )
 • Nakon dela gde sečemo video, dodajemo tekst linije i slično možemo i podešavati koliko dugo će se tekst nalazi na video. I to izgleda ovako.

OBJAVLJIVANJE REELS-A

I stižemo do poslednjeg dela kod reels edukacije. Kada smo sve rešili od editovanja do snimanja najvažniji deo i najbitniji deo kod realizacije je OBJAVLJIVANJE istog. Kada objavljujemo reels osećamo se kao kada objavljujemo IGTV ili TikTok jer imamo iste opcije.

 • Prva ruka sa leve strane nam pokazuje na NASLOVNU iliti cover. Kada tu kliknemo možemo namesitti naslovnu iz videa ( bilo koji deo videa ) Ili ubaciti iz galerije. I to izgleda ovako.👇🏼 Slika levo je slika kada biramo iz galerije klikom + Add from Camera Roll. Dok je slika desno kada na vremenskoj liniji biram naslovnu iz videa koji objavljujemo.

Druga ruka u sredini nam pokazuje mesto gde kao što piše tu stavljamo o videu i opisujemo ga. Tu dodajemo heštegove i slično. Jako je bitno da dodajete heštegove zbog gore navedenog da reels videi izlaze i na heštegovima što će Vam dovesti dosta pregleda.

Zatim imamo opciju Also share to feed koju je dobro da uključite za početak na SVAKOM reels videu. Tako ćete isto dobiti dosta pregleda nego ako ga samo ostavite na reels sekciji. Tako da je za sada moja preporuka Vama da svaki objavljeni reels OBAVEZNO čuvate na feedu neko vreme ( barem mesec dana ).

Poslednja dva dugmeta su SHARE i SAVE AS DRAFT. Draft opcija je takodje uzeta od TikToka jer pobogu kada će Instagram smisliti nešto svoje? Share dugme je za zvanično objavljivanje, dok je save as draft da videe sačuvate NE DA IH OBJAVITE nego da ih čuvate u pozadini i kada budete bili spremni onda ih objavite iz draft sekcije.

KAKO DO VEĆEG BROJA PREGLEDA POMOĆU REELS-A?

Odlučio sam da ništa što sam saznao ne ostavim za sebe već da sve delim sa Vama da i Vama pomognem sa novom opcijom koja je tek stigla kod nas u Srbiju. Kao što ste mogli da pročitate malo ranije videli ste gde sve Instagram reels može da dospe pa i po tome već možete shvatiti kako dobiti više pregleda. Ali evo ja ću i to napisati za svaki slučaj.

PRVI REELS VIDEI – VIŠE PREGLEDA

Samim tim što je reels nova opcija, Instagram ju je sada previše favorizovao. Što znači ako medju prvima krenete da objavljujete Instagram će Vas primetiti i dobićete više pregleda. Naravno ne na svakom videu ali na nekoliko će svakako. Trudite se, objavljujte što češće i videćete rezultate – isto kao i kod TikToka. Tako da ćemo sada videti kako će proći reels koji je objavljen ubrzo nakon izlaska opcije i slično. U drugim državama se to dobro pokazalo i najbrži su bili nagradjivani, da li je to i kod nas slučaj? Ne znamo još ali videćemo uskoro! Budite uz moj profil i tako ću sa Vama na storiju deliti savete nove informacije i slično.

SADRŽAJ JE NAJBITNIJI!

Jako bitna stvar je i da sadržaj koji bude u reels videu bude dobar i jak. Ako gledalaca u prvih 3 sekunde zaintrigirate i on ostane posle 4 sekunde vi ste dobili 1 pregled, a o ponavljanju nećemo pričati. Zato dajte dobar početka da gledalac ostane na reels-u duže od 3 sekunde i dobili ste njegov pregled.

NASLOVNA SLIKA ( COVER )

Naslovna je takodje nešto što gledalac ( ako gleda sa profila ) prvo što zapaža. To ga takodje može privući i on će Vam tako doneti pregled. Znači dobar thumbnail/cover – 1 pregled više. Potrudite se da naslovna izgleda lepo, upečatljivo i upadljivo ali ne u lošem smislu. Neka to budu Vaše brend boje, lep i font ne previše naškraban i slično.

POPULARNI SOUND-OVI

Popularni soundovi takodje donose bolju analitiku reels-a. Kada neko vidi neki random reels, svidi mu se pesma koja je u reels-u on mora ući na sound i onda ga sačuvati, pritom će mu ispod biti dosta videa sa tim soundom – možda baš i Vaš video bude tu. Nikad se ne zna!

NASLOV I TITL

Naslov je jako bitan, on će pored naslovne privući gledaoca ako samo pročita prvi red pre klika na view more. Zato je jako bitno da ga i u tom delu zaintrigirate. Titl je jako bitan ako vi pričate u videu. Neko je u vozu, gradu, busu ili na poslu i ne pojačava mu se baš da svi slušaju. Uzmite i ubacite titl o čemu pričate i onda će gledalac i bez zvuka znati o čemu pričate i ostaviti Vam jedna ili više pregleda!

TRENDOVI – NAJVIŠE PREGLEDA!

Pratite aktivne trendove. Kao što je na TikToku jedno vreme trend bio ples sa pesmama savage, wap i slično. Ko i tranzicije koje su isto bile u trendu. Budite i Vi u trendu, pratite šta je popularno i uradite nekoliko videa. Možda baš taj video dodje do dosta pregleda ( što je vrlo verovatno ).

ORIGINALNOST JE UVEK NIVO VIŠE!

Originalnost će Vam uvek doneti dosta pregleda, uvek ćete biti poznati po originalnosti. Ako nešto sami smislite i to postane viralno, Vaš reels video će dostići preko 10k pregleda i Vaš profil će takdoje dobiti dosta novih pratioca koji možda u budućnosti budu Vaši klijenti. Tako da ORIGINALNOST, ORIGINALNOST I SAMO ORIGINALNOST POBEDJUJE!!!

SHAROVANJEM NA STORY I FEED

Ne znam da li ste znali ali evo sa Vama delim i ovu vest. Kada svoj reels podelite na story, i ako on traje 15 sekundi i stane u ceo stori, ako neko odgleda ceo stori vi dobijate pregled. što znači da je deljenje na story jako dobro i da samim tim povećavate broj pregleda. A što se feeda tiče, ako objavite na feedu video on će doći i do explorer page-a i do home stranice Vašim pratiocima. I tako takdoje doalzite do većeg boja pregleda.

PRATITE INSTAGRAM KREATORE I NJIHOVE ADMINISTRATORE!

Jako je bitno da pratite ljude koji rade za Instagram. Pratite njihov profil, pratite creator profil. Oni će uvek podeliti nešto što je 100% i sigurno tačno. Od njih ćete praktično najviše naučiti. Tako da zapratite te profile sada i pogledajte naglaske, guide-ove, reels vide i naučite nešto novo. Da li ste sprmeni za tako nešto? Da li ćete odmah da se bacite na rad?

MOJA ZAKLJUČNA ANALIZA + MIŠLJENJE

Moja zaključna analiza iliti zaključak cele ove avanture sa analiziranjem i istraživanjem nove opcije je jako dobra. Jako mi se svidja opcija i mislim da sam dobro odradio analizu i to sam se baš trudio i ispalo je onako kako sam i zamislio. Mišljenje je jako dobro, opcija je stvarno dobra ima dosta razloga zbog kojih bi svi Vi trebali da je koristite ( naveo sam u celom ovom postu ) i stvarno je treba iskoristiti u potpunosti. Tako da je meni ova opcija ustvari jako dobra i da mi se dopada, kako sam mislio da je glupost jako brzo sam promenio mišljenjne. Takodje ako niste znali ja sam ovu opciju ( dolazak i update ) najavio još 18. aprla 2020. tokom karantina kada je ova opcija iscurela u javnost kod onih koji je nisu dobili. U suštini zvanično je ubačena u dosta država avgusta prošle godine ali se od aprila spektakulisalo. Što znači da se ta opcija ispostavila istinitom! Moja objava o kojoj pričam je ispod.

Da li Vam se dopao post? Verovali ili ne odgledao sam preko 10 videa na YouTube-u o reels opciji. Pročitao oko 15 referata i postova od stranaca takodje o opcijama i nekim strategijama. Tako da je moje mišljenje o ovoj opciji i celoj analizi koju sam odradio sledeće:

Instagram reels je novija opcija, još nema nekih novosti poput naplate kreatorima ( kao što TikTok ima ) ali sam siguran da će uskoro. Sve što instagram priprema je jako teško saznati malo ranije. Što same opcije tiče – jako sam zadovoljan opcijom. Detaljim koji su uradjeni, stvarima koje nam raspolažu dobar deo zabave. Kako je sve isplanirano, iskodirano i slično. Ne mislim da je reels glupost i da ju nije trebalo dodavati – TREBALO JE U SVAKOM POGLEDU. Svako će od Vas nekada u budućnosti zaradjivati sa Instagrama bilo to aktivno ili pasivno. Tako da će Vam i ta opcija reels koju ste mrzeli itekako pomoći.

Svidja mi se opcija, radujem se daljom analizom koju ću takodje ako saznam nešto novo podeliti sa Vama ili putem storija ili putem novog posta, tako da je takodje jako Važno da me pratite na Instagramu jer tamo uvek obavestim kada se desi nešto novo ranije nego ovde. Moj profil možete pogledati i zapratiti klikom OVDE ili klikom na moju objavu koji ću sada ubaciti ovde.

Ako se pitate da li vredi korišćenje opcije reels?


Moj odgovor je VELIKO DA DA DA I DA!

Instagram se dosta poboljšava, naravno ima i uspona i padova ali imam neki osećaj da će ova opcija doživeti vrhunac i da će pobediti TikTok kad-tad!

Da li da krenete sa objavljivanjem reels videa?


OBAVEZNO! Jako će Vam pomoći oko aktivnosti i slično.

Uvek je dobro krenuti, najbrži će dobiti dosta bolju aktivnost, nove pratioce i izlazak na explorer, ali i oni koji kasnije krenu možda izadju – zavisi od sadržaja . Ako je kvalitetan sadržaj onda video na explorer page može i da izadje odmah ako ga obaviš na primer 20. decembra, ali ako je sadržaj loš i da si ga obajvio 16. marta kada je izašla opcija – ne bi izašao na explorer page.

Tako da sada kada imate sve tako reći sažvakano o novoj opcijii, bacite se na planiranje, na rad i snimanje reels videa. Verujte mi , uspećete i izaćićete na explorer page-u, dobićete gomilu pratilaca i bolju aktivnost ALI SAMO AKO SE TRUDITE! Tako da sad svesku i olovku u ruke, ili ako ste baš baš digitalac otvorite word ili gde planirate, i krenite sa planiranjem i radomm! Što pre krenete – pre ćete dostići ciljeve!

Jooble – oglasi za posao