Šta je puzzle feed, ili bolje pitanje što se tako zove? Da bi se do puzzle feed-a došlo prvo moramo znati osnove. Šta je puzzle feed, šta je njegova osnova, koji su dodatni elemnti i slično. Krenućemo od početka.

OSNOVE PUZZLE FEED-A

Puzzle feed se sastoji od odredjenog broja objava ( uvek bude 9+ objava ). Te objave imaju elemente koji se na kraju objavljivanja tih postova spajaju i stvaraju jednu celinu. Svaki post će na naslovnoj strani imati element ( ili deo elemnta ) koji jednim delom prelazi na naslovnu prošlog/sledećeg posta. Kada se objave oba element će doći do konačnog oblika i stvoriće se slika tj. jedna celina.

Kada se radi dizajn puzzle feed-a, format koji koristimo će biti predvidjem za dizajn odjredjenog broja postova ( u ovom postu ćemo raditi na 9 postova ). Kada dizajn budemo završili, format ćemo izrezati na jednake delove ( 1080×1080 ) i sačuvati ih posebno zbog ostalih postupka ( dizajniranja ostalih strana ( ako je carousel ) ili radi objavljivanja ).

Kada smo objasnili početak i samu formu puzzle feed-a sada možemo da predjemo na praktički deo. Otvaramo novi tab na pretraživaču i idemo u našu Canvu!

BIRANJE FORMATA

Jako je bitno da dobro izračunate koje dimenzije trebaju da bi se puzzle feed napravio. Za puzzle feed od 9 objava 3240×3240 a za 12 je 3240×4320. Za više samo računate da je 1080 dimenzija jedne objave u širini, što znači da stavljate 1080 puta 3 ( 3 objave su u jednom redu na instagram feed-u ), a u visini dodajete +1080 za svaki dodati red.

U canvi idemo na novi projkat, i biramo opciju za unošenje unikatnih dimenzija iliti custom dimensions opciju. Unosimo dimenzije 3240×3240 i zatim idemo na kreiranje tog projekta.

DIZAJN

Jako je bitno da pre početka samog dizajniranja imate neku ideju kako želite da Vam feed izgleda. Najbolje je da napravite neku skicu ( slobodnom rukom iscrtati ) i onda možemo da krenemo. U canvi sada biramo grid element. To radite na sledeći način:

U odeljku elements ( sa leve strane ) u search baru pretražujemo grid. Zatim ispod search bara kliknemo na graphic i uzimamo prvi element. Menjamo mu boju u crnu i razvalcimo da prilagodimo broju od 9 objava. Ovako.

JAKO JE BITNO da zaključate ovaj element. To radite skroz desno u gornjem uglu. Kliknite na otključan katanac i onda će se element zaključati. Od sada se element neće mrdati i menjati.

Kada ste to odradili, sada slobodno možete birati elemente, frame-ove i ostale stvari koje canva nudi i raditi dizajn po Vašoj skici. Pa krenimo sa ubacivanjem običnih elemenata.

Ovde možete videti da sam dodao neke obične elemente poput krugova, linija, polu krugova i pravougaonika. Menjajte boje, igrajte se i pratite kako želite da Vam izgleda feed kada se sve slike objave na instagram.

Zatim sam dodao ove frame-ove u koje kasnije samo prevučete slike i ono će se uklopiti u njih. Takodje sam dodao tekst koji ću menjati po potrebi ( dodavati naslov posta itd. ).

Zatim sam prevlačenjem slika u frame-ove dodao random sliku i završio svoj dizajn. Sledeći korak je otklanjanje početnog elemnta grid.

Otključajte ga i obrišite, sada vidimo samo diazjn ( grid nam je bio potreban kako bi znali dokle se nalazi koji post i gde će se elementi preklapati ). Sada je potrebno otpremiti ga i izrezati na jednake delove veličine 1080×1080. Sačuvajte dizajn i idite na sajt postcorn.com/image-spliter/en/ i uploadujte sliku.

Kada smo uploadovali sliku, već su automatski kvadrat napravili od tri kolone i tri red. Isti taj kvadrat samo treba povećati i napraviti preko celog našeg dizajna. Nakon toga kliknite split image zeleno dugme.

Nakon toga ćete sačekati nekoliko sekundi i kliknuti na download zeleno dugme i preuzeće Vam se zip folder koji ćete ekstraktovati na desktop i imaćete slike podeljene po odonom prvom gridu koji smo namestili i svi će biti super rezolucije. I onda Vam samo ostaje da krenete sa objavljivanjem!

A kada ekstraktujete slike izgledaju ovako.

Ako radite carousel postove, samo krenite da radite ostale slajdove a neka lsika od ovih može da Vam bude naslovna slika carousela. To bi bilo to o dizajniranju puzzle feeda koji je sada jako aktuelan i zapravo jako dobar zbog samo vizuelnog identiteta. Nadams e da sam Vam pomogao, kao i uvke možete mi se javiti putem Instagrama u DM ( direct messages ) ili preko mejla ( info@notesmilk.com ) i pomoćiću Vam.

Budite aktivni na blogu jer uskoro izlazi još dosta postova vezanih za grafički dizajn!