Dosta ljudi je u poslednje vreme prešlo na YouTube i krenulo sa sadržajem na toj platformi. I u pravu su. YouTube je jako stabilna platforma i na njoj se može steći publika koja će ti u budućnosti donositi zaradu, no nećemo o tome danas.

Danas ti pokazujem kako da napravite thumbnail ( naslovnu sliku videa ) koji ćete upload-ovati na video kada ga budete izbacivali. Dosta glasova je dobila ova tema na mom Instagram story-ju i sada možemo početi sa tutorialom.

Veličina slike

Jako bitno je da prvo odredimo tačnu veličinu slike na kojoj ćemo raditi, jer ne možete napraviti thumbnail u kocki 5:5 ako je video 16:9. Pravilna veličina thumbnaila je: 1280 x 720 . Kada smo odredili i saznali pravu veličinu možemo krenuti na sam dizajn.

Canva

Najlakši način ( ako si početnik ) da napraviš thumbnail je uz pomoć CANVE. Zato idi na sajt www.canva.com . Zatim na NAPRAVI DIZAJN pa na prilagodjene dimenzije.

Unesi veličinu i klikni NAPRAVITE NOVI DIZAJN.

UBACIVANJE SLIKE

Kada smo otvorili dizajn, canva nam sama daje neke ideje, primere i template-ove. Ali danas ćemo jedan template odraditi sami. Prvo ubacujemo boju u pozadinu koju želimo. Klikom na kockicu sa bojama u gornjem levom vrhu.

Kada smo dodali, idemo na ELEMENTI i ulazimo na VIDI SVE u LINIJE sekciji.

I biramo ovu crvenu liniju koja je uradjena kao četkicom za slikanje. Boju joj menjamo na istom mestu kao i kada smo birali boju pozadine.

Okrećemo je ukoso tako što držimo kružić sa dve strelice i okrećemo za 70 stepeni, i pomeramo malo dalje od sredine ( slika dole ).

Na desnu stranu dodajemo tekst ( naslov ) videa, a na levu ubacujemo sliku.

Pošto nam slika prekriva onu liniju i mi želimo da sliku isečemo u ravni sa linijom moramo odraditi sledeće:

  • Desni klik na sliku pa prebaci u drugi plan.
  • U segmentu ELEMENTI biramo kocku u odeljku OBLICI i prekrivamo sliku sve do linije.
  • Kada smo prekrili kliknemo desno klik i onda pošalji unazad i to bi trebalo da izgleda ovako.

UBACIVANJE TEKSTA

Sada uzimamo tekst u segmentu TEKST i prevlačimo ga na čisto crveni deo. Dva puta kliknemo, obrišemo tekst i upišemo svoj tekst. Na kraju dodate neke slike/ stikere/ emoji-je i preuzmete sliku.

To je jedan način pravljenja YouTube thumbnail-a i tako sam ja pravio sebi. Ti možeš još dosta eksperimetnisati sa drugačijim template-ovima koje Canva daje. Možeš pokušati da rekreairaš neke od poznatih YouTube-ra i slično.

Nadam se da sam ti pomogao i da ćeš sada napokon krenuti sa YouTube kanalom i videima, želim ti svu sreću i slobodno mi šalji tvoje thumbnail-ove da vidim kako se snalaziš!