Pozdrav svima, dobrodošli u moj novi post. Za danas sam vam spremio jednu temu za koju dobijam puno pitanja u dm na instagramu. Neko vreme sam svakom posebno odgovorio na to u dm ali sam odlučio da to ne radim. Odlučio sam da ovde napišem i da svako to ima ovde svakog dana na dohvat ruke. Ako vas zanima više o ovoj temi, nastavite da čitate dalje.

Prvo vam moram ukratko navesti koji su razlozi zbog kojih MORATE da predjete na web. Razlozi su sledeći:

Odredjena količina teksta.

Instagram nam je odredio koliko simbola može da stane u jedan tekst ispod svake slike. Taj broj je manji od 2000 simbola. U simbole spada i razmak, tačka, zarez, enter dugme ( nprelazak u sledeći red ) i emoji koji verovali ili ne vrede kao 2 do 3 simbola ( i ako je to jedn emoji ). Što je na web blogu duplo proširenije i prostranije. Tekst može da sadrži i 10000 simbola i reči.

Prilagodjavanje profila.

Instagram nam dozvoljava da preuredimo samo: profilnu, ime i opis. SLike ide redosledom kako je to instagram zamislio i izdizajnirao. Na vama je da sklapate negde kako će to izgledati kada konačno objavite. Dok na vašem webu možete prilagoditi sve. Od teme i dizajna, do rasporeda elemenata na sajtu poput postova ( koji će gde stojati ) i slova ( koji tekst će izlgedati manje, svetlije a koji veće i tamnije.

To su bile stavke koje su mene dovele do misli da predjem na web, i mogu vam reći ne kajem se. Web mi se duplo više svidja od instagrama i baš je napredniji od instagrama za 100% više.

E sada, kako se odlučiti? Morate znati šta želite, koliko ulažete u to i koliko istinski to želite da radite u budućnosti.

Želja i istrajnost.

Prvo i prvo, morate znati da li vi to istinski želite i da li ćete nastaviti da se bavite time u buducnosti. To je prvi jer znam teenage blogere koji su web blog prvenstveno tvorili da bi se videlo da oni imaju web blog. Napisali su 5/10 postova u vrh glave i kasnije ga zapostavili. Sva sreća pa nisu kupovali domen i hosting, da su to platili stvarno im ne bi bilo lepo jer to nije baš jeftino.

Mogućnost i doprinos.

Druga stvar o kojoj morate razmišljati ( i biti dobri u tome a ne kao ja u početku ) je MOGUĆNOST da vodite web blog i doprinos koji morate doprineti. Mogućnost je bitna, jer je nemoguće voditi web blog ako nemate sve potrebne stvari. Znači morate videti u kojoj ste situaciji, jer voditi web blog nije lako, trebate imati dosta memorije, dosta slika, tekstova i ostalih komponenata koje zauzimaju dosta mesta na vašem kompjuteru. Takodje morate razmisliti o DOPRINOSU. Koliko vremena ćete moći da odvojite i doprinesete webu i ispišete postove, odredite vreme, sredite temu i dizajn. Ni to nije lako, pogotovo ako idete u srednju i sonovnu školu kao ja i tu vam velik ideo vremena ide na učenje, još ako ste stručan škola ( u mom slučaju umetnička ) ona je vremena još majne za web ali se trudim da sve to sredim na vreme.

Istrajnost.

Poslednja stvar o kojoj ću pisati u ovom postu je ISTRAJNOST. Istrajnost je bitna ovde isto koliko i kod želje za blogom. Morate da istrjete, a ne da ga vodite nedelju/dve i kasnije da ga zaboravite i ostavite u podrumu na kompjuteru. Bolje je da se izdvajate od drugih i da se vidi ko je drugaičiji i originalniji. Trebaćete da izadjete iz zone konfora i da dokažete da ste drugačiji. Sve to treba pokazati da bi istrajali i ostali na webu dugo, dugo, dugo…

Nadam se da ste shvatili poentu ovog posta, morate biti 100% sigurni da li želite da predjete na web blog i da li time želite da se bavite u budućnosti.

Tako da budite spremni na sve što web blog nosi sa sobom, od obaveza do oduzetog vremena.