Dobrodošli u moj novi post. Danas sam odlučio da pričamo o najstarijim stvarima na planeti. Većinu stvari o kojima danas pišem sam učio u školio jer nam je nastavnica geografije baš baš dobra pa zna dosta , a neke stvari sam video na internetu i začudio se. Ubaciću i slike i tekst za najstariji fosil da bi bolje shvatili , nadam se da vam to ne smeta , jedva čekam da vidite najstarije stvari na planeti. Pa da ne dužim , krenimo na post.

JEZERO

Najstarije jezero se nalazi u Kazahstanu i staro je 65 MILIONA GODINA. Zato se i smatra najstarijim. Nastalo je u periodu KREDE pre od 145 do 66 miliona godina kada su na zemlji bili diosaurusi.

PLANINA

Mekhonjva predstavljaju nastariji planinski venac na svetu, nastao pre oko 3,6 miliona godina. Deli Mpualangu, Južnu Afriku i Esvatini. Tu se nalazi i najstarije zlato ikada iskopano, kao i najstariji fosili. Ove planine pod zaštitom su UNSECO, a ušle su i u Ginisovu knjigu rekorda kao nastarije planine na svertu.

ZIKRON

Najstariji kamen, od zikron kristala, otkriven je u Australiji. On je star između 4,375 milijardi do 6 miliona godina. Oni nam pomažu da saznamo i u kakvom je stanju Zemlja bila u samom početku nastajanja

HEMATIT CEVČICE

Ovi fosilni ostaci predstavljaju nastariji otkriveni fosil na svetu. Potiču od pre 3,7 do 4,3 milijardi godina, apronađeni su u Kanadi. Ovi ostaci su i najraniji poznati organizmi nastali na Zemlji.

STROMATOLITI

Ovi najstariji fosilni ostatci cijanobakterija otkriveni su u Australiji. Stari su oko 3,5 milijardi godina, a arheološki predstavljaju najstariji vidljivi organizam.

To su najstarije stvari na planeti. Za ovaj fosilni ostatak i ovaj zikron kamen nisam znao , a za planine , jezero i cevčice sam znao. Nadam se da i vi sada znate neke najstarije stvari , možete pitati nastavnika ili nastavnicu geografije da oni dodaju nešto pa da znamo više. To je to od ovog posta , nadam se da vam se dopada , jer je meni ovo stvarno WOWO jer nisam znao za ovaj kamen koji je prelep i lepo izgleda i sve ostalo. Nadam se i da sam vam proširio znanje bar za 5%. Vidimo se u sledećem postu.