Pozdrav svima, danas Vam dajem neke zanimljivosti o novoj godini. Neke sam znao i ranije a neke sam prvi put video skoro na insternetu. D a ne dužim, krenimo na post.

Ko prvi a ko poslednji proslavlja Novu godinu?

Prvi slave ljudi sa ostrva Karibati, a poslednji slave ljdi iz Američke Samoe.

Po kome je januar dobio ime?

Mesec januar je ime dobio po Bogu Janusu koji je imao dva lica.

Zašto je baš januar prvi mesec u Novoj godini?

Gaj Julie Cezar je odredio da januar bude prvi jer je mesec dobio ime po Janusu Bogu koji je bio tada jako bitan.

Ko je prvi napravio jelku koju danas kitimo?

Prvu veštačku jelku su napravili Nemci. Ta osnivačka porodica nije mogla da nadje ,, živu ,, jelku pa su sami osmislili veštačku.

Šta je Deda Mraz bio pre?

Pre, u Sloveniji, se deda mraz smatrao zlim čarobnjakom. Prvo su mislili da oduzima decu i nosi ih u ogromnom džaku. Kasnije je u pomoć došla hrišćanska vera koja ga je pretvorila u dobrog deku.

Da li je Deda Mraz jedino ime?

Ne, Deda Mraz čak ima i imena SVeti Nikolas, Kris, Krigl, Otac Božića i druiga imena..

Deda Mraz stvarno ima adresu!

Da, dobro ste čuli, Kanada je dodelila deda mrazu adresu a to je: Deda Mraz, Severni pol, H0H 0H0, Kanada.

Ljubičasto zeleni Deda Mraz?

Da, dobros te pročitali. Deda Mraz je pre kampanje brenda Coca-cola bio ljubičasto zelene boje. Koka-kola mu je dodelila crvenu boju koja je boja dobrote.

To su bile neke zanimljive stvari koje su mi se svidele i koje sam hteo da podelim sa Vama. Nadam se da ste sada saznali neke nove činjenice, ja sam za neke znao kao što sam rekao a za neke sam se baš začudio.

Danas sam vam spremio sledeći poklon ili izazov za naš zajednički blogmas advent kalendar. Da li ste spremni? Kliknite na dugme ispod i vidite koji je vaš današnji izazov ili neki mini poklončić. Na mom storiju možete pogledati ako je izazov kako sam ga izveo a ako je poklončić kako ga iskoristiti. 🤗