Lepo crtaš, voliš da crtaš? Zanima te upis u Umetnički srednju školu? Na pravom si mestu, danas sa tobom delim najbolje savete vezane za upis u umetničke škole.

Prošle 2020. godine sam upisao srednju umetničku školu. Na posebnom prijemnom, ispitu koji se održava u školi, od maksimum 480 bodova sam imao 464 bodova i samim tim bio 10. na listi od 42-3 osobe na toj listi.

 • Crtanje – 158/160
 • Slikanje – 156/160
 • Vajanje – 150/160

Prva jako bitna stvar koju moraš da znaš jeste da je za upis u umetničke/dizajnerske škole OBAVEZAN poseban prijemni na kojem radiš 3 rada. Jedan iz crtanja, jedan iz slikanja i jedan iz vajanja.

Prijemni ispit se održava 3 dana. Obično to bude petak, subota i nedelja ali može da bude i neki drugi. Prošle godie kada sam upisivao održavalo se juna.

Vreme koliko se radi je ja mislim 4 školska časa ( 3 sata ) i mislim da nije smelo da se izadje 30 minuta od početka i 30 minuta pred kraj. Ja sam svaki rad radio celih 3 sata i nikad nisam hteo da izadjem ranije. Vreme rada važi za sva tri dana.

Crtanje

Prvi dan se radi prijemni ispit iz crtanja. Na crtanju komisija postavi postavku u kojoj se može nalaziti:

 • voće/povrće
 • vaza/ćup/činija
 • flaša/čaša ili bilo koji drugi stakleni element

To su obavezni elementi, oni sa godine na godinu mogu dodavati neki dodatni element poput nekog cveta, neke glinene skulpture i slično. Naravno ispod i iza svega toga idu draperije. Odsečci tkanina koji su naborani, ispresavijeni i isečeni radi zanimljivijeg rada.

Pribor koji je obavezan:

 • olovke, od B do 12B
 • gumica
 • zarezač

Papir daje škola, tako da je potrebno poneti samo naveden pribor.

Moji dežurni nastavnici su nam rekli da komisija ne voli kada se vidi da je brisano, zato se slabije koristi gumica pogotovo jake linije ( pritiskanje ). Zato je najbolje da na prijemnom skiciraš slabije sa olovkom B ( najtvrdjom ) a senčiš i dodaješ detalje od 2B ( mekanim ) pa na dalje.

Slikanje

Na prijemnom iz slikanja se radi isto postavka poput crtanja samo su boje jarke, dosta je komplikovanija postavka i ima malo većišh i nekoliko sitnih predmeta ( naravno zavisi od škole do škole,m ja govorim kako je bilo u mojoj ).

Potreban pribor za slikanje je:

 • tempere ( nikako akril, nikakao jajčane boje i nikako uljane boje )
 • četkice
 • paleta ( najbolje neki veliki plato, poklopac i slično. Nikako palete koje imaju rupice i koje se koriste u osnovnim školama jer se tu ništa ne može mešati i ako to vide neće im se svideti )
 • posuda za vodu
 • i eventualno krpica ili maramice o koje ćete brisati četkice

Papir i vodu daje škola, tako da je potrebno poneti samo naveden pribor.

Vajanje

Poslednji i ujedno najteži deo posebnog prijemnog je vajanje.

Obično se vajaju predmeti čudnih oblika, voće/ povrće i slično. Bitno je da znate da nikad nije isto, nemojte da vežbate samo jedno ( Luk ili jagodu ) svake godine se menja. Kada sam ja imao bila je jagoda koja ima više dodataka na sebi. Pretprošle je bila koska nekog skeleta ( svinje ja mislim ) a pre nekoliko godina je bio luk. Tako da je bitno da sve provežbate podjednako.

Potreban pribor:

 • špatule za vajanje ( ja sma koristio one kao da kaže, obostrane iglice za fondan, uzeo sam kod kineza i smelo je a jako je korisno + sam u knjižari za slikarstvo uzeo dodatne špatule baš za vajanje i to je bilo dosta od pomoći )
 • možda neka žičica čisto zvog teksture

Glina se dobija od škole, dobija se jedan kilogram. Preporučuje se da se iskoristi sve ali i ne mora. U nekim školama su oduzimali bodove ako se ne iskoristi sva glina ali nama nisu oduzimali. Neki su čak od viška gline pravili neke random oblike (drugarica je napravila sundjer boba i ponela g akući – ne znam koliko je to dozvoljeno ali najbolje je da iskoristite svu glinu ).

Bodovanje

JAKO BITNO je da znate da vi MORATE da nosite 50 bodova iz osnovne škole ( 6+7+8 osmi razred ) da bi uopšte upisali četvorogodišnju srednju školu. Nakon umetničkog pijemnog se radi školski prijemni. Nakon umetničkog izlazi jedna lista ( samo umetnički prijemni i bodovi koje si osvojio ) a onda nakon školskog izlazi zvanična lista koliko bodova imaš i da li si upao u svoj smer. Sve se to gledalo preko sajt aupis.mpn.gov jer je tada bilo takvo stanje sa koronom ali se inače ide do škole i gled alista ispred nje.

Evo jedne tabele koja se nalazi na sajtu moje škole i kako je izgledalo prošle godine bodovanje.

Jako je bitno da prvo ostvarite 50 bodova is osnovne škole, tako da imate još vremena da popravite ocene. A onda i da osvojite više od 200 bodova na prijemnom ispitu ili ste u suprotnom ispali sa liste ( ispod crte ). Naravno dešava se da imaš više od 200 ali da si ipak ispod liste jer mnoi pre tebe imaju bolje bodove nego ti i tako takodje ispadaš. Sada zavisi od škole do škole i koliko primaju, kod mene primaju 40 jer ima 3 smera, gde ima više možda primaju više. Najbolje je da se informišete na sajtu škole u koju želite da se upišete.

To je to za ovja post, nadam se da sam ti pojasnio upisnu umentičku srednju školu. Ako te zanima još nešti, slobodno mi s ejavi na instagram DM mi je uvek otvoren. Potrudiću se d aodgovorim što brže mogu i da ti pomognem!