Zdravo svima. Danas vam pišem o platformi koju 95% blogera na CELOM SVETU koristi. Ta platforma se zove WORDPRESS. Ja lično koristim wordpres i zato vam danas pišem ovaj post. Nadam se da će vam biti od pomoći pri odabiru platforme ako uskoro prelazite na web blog.

WORDPRESS KAO PLATFORMA

WordPress kao platforma se vodi pod NAJBOLJIM PLATFORMAMA ZA WEB SAJTOVE još od 2./3. godine svog postojanja. Skoro 80% tadašnjih sajtvoa koji su koristili BLOGGER platformu su se za mesec dana premestili na wordpress. Sada se verovatno pitate zašto? Zato jer je još na početku pružao gomilu alatki, bolji interfejs i puno elemenata i tema koje tada blogger nije imao. Mada blogger ni sada nema tako lepe teme kakve ima wordpress.

Jedina, možda meni, mana je ta što wordpress.com ( sajt sa njihovim free domenom i bez hostinga ) nema široki spektar tema, alata, elemenata i pluginova. Što znači da je wordpress.org ( sa domenom i hostingom ) duplo bolji i duplo korisniji od običnog iliti free wordpressa.

BLOGGER VS WORDPRESS

Sada ću napisati stavke koje wordpress ima a blogger ili nema ili ima ali su znatno slabije.

WordPress ima:

  • 10000+ free tema za vaš sajt. Ali pored tih 10000+ koje wordpress.org nudi računajte da možete van wordpressa da skinete još 50000+ tema i samo ih ubacite jer verovali ili n wordpress.org to PODRŽAVA U POTPUNOSTI.
  • 10000+ plugin-ova koje opet kažem wordpress.org daje a računajte da imaju i neki koje možete skinuti van wordpressa i samo ih ubaciti.
  • 100+ besplatnih page edit elemenata koje možete live editovati i odmah videti rezultat pre nego što kliknete save. Što velika većina sajtova. nažalost, nema.
  • Lakši interfejs, lakše elemente i lakše se koristi za razliku od drugih platformi.

Dok Blogger ima:

  • samo oko 1000 tema, ne možete ubaciti dodatne teme.
  • za oko 10000 manje pluginova nego što ih ima wordpress ( znači blogger ima samo oko 1000 pluginova )
  • 20+ elemenata za editovanje sajta i nema opcije da stavljate gde želite kao wordpress, jer bogger ima strukturu kju ne možete menjati.
  • interfejs 100 puta teži od wordpressa i jako težak za kasnije prebacivanje na wordpress. Zato se na vreme odlučite za jednu platformu da kasnije ne bi morali da gubite pola sajta tokom prebacivanja na wordpress platformu.

To su neke osnovne i najveće razlike izmedju wordpressa. Naprimer i blogger ima neku dobru stvar koju wordpress još uvek nema, poput da piše ko je tačno kad ana blogu i koliko ima prijavljenih na blog. Ali to možete saznati i da ne dodaje wordpress to već preko google analitike, ali otom potom to ćemo neki drugi put.

Nadam se da ste zaključili koja platforma je bolja za vas i vaš sajt tokom ovog posta. Nikako ne želim da vredjam korisnike bloggera ( nemojte da pogrešno shvatitie mane bloggera, to su samo činjenice ) niti da ih ikako uvredim.

Tako da kada odlučite koju ćete platformu koristiti i kada odradite veći deo posla, za mišljenje ili neku pomoć mi se uvek možete obratiti u dm na instagramu.