Koliko je potreban profesionalan fotoaprat da bi tvoje slike na Instagramu bile dobre? Zanima me tvoj odgovor… Jer je moj odgovor 0%. Zašto bi bacali pare ( 40+ hiljada dinara ( 400+ evra ) ) na fotoaparate kada imamo telefone koji sada imaju sve bolje i bolje kamere. U današnjem postu ću dati nekoliko razloga zašto NE kupovati profesionalne aparate kada dobre slike možete uslikati sopstvenim telefonom.

Telefoni su se sada nenormalno razvili da pojedini imaju mnogo veliki broj pixela u kamerama te je za sliku na Instagramu to i više nego potrebno. Sada prelazimo na razloge zbog kojih ne bi trebalo da kupujete prosefionalne kamere.

CENA

Prvi i glavni razlog jeste cena, cena profesionalnih kamera/fotoaparata je nenormalno velika. Za fotoaprat bi ste dali minimum 40.000 dinara ( 400 evra ) a za te iste pare možete naći nenormalno dobar telefon ( po specifikacijama ) koji takodje ima BOMBA kameru kojom će slike izgledati kao da su slikane profesionalnim fotoaparatom. Zato dobro gledajte cene i pravite neke razumne planove, ako nadjete doba fotoaprat po niskoj ceni onda je to okej, ali ako je fotoaprat skup a telefon iste cene sa dobrom kamerom definitivno je bolja opcija uzeti telefon.

KORIŠĆENJE

Još jedan razlog zašto ne kupovati kameru kada sve možete telefonom je razlika u korišćenju. Mnogo je teže koristiti profesionalan fotoaprat nego telefon. Na fotoaparatu morate i da nameštate podešavanj, bila ona na automatsko ili ne. Dok na telefonu samo trebate da dobro fokusirate i eventualno zumirate ili odzumirate i to je to. Sva nauka u nekoliko dodira na telefnu, dok je to na fotoaparatu dosta teže. Tako da je ovo još jedan od razloga zašto je bolje da date pare na telefon nego na skupi fotoaparat.

PREBACIVANJE SLIKA

Jedna jako zeznuta stvar kod kamere jeste samo prebacivanje slika. Ono je jako teško, pogotovo kod nekih kamera koje nemaju pola opcija. Moja drugaric aima Canon 2000D i slike prebacuje preko Canon-ove aplikacije i jako je teško jer se kamer anekad odveže sa te aplikacije pa nastane problem itd. Ovako kada se slikate sa telefonom sve odmah imate u njemu i samo je potrebno ubaciti ih u program za editovanje i izeditovati. To je još jedan, ujedno i poslednji razlog za NE kupovanje profesionalnih aparata i kamera OSIM ako se time ne želite baviti profesionalno i kao Vaš glavni posao i prihod novca.

Da li se slažete samnom? Imate li možda neku zamerku ili neki dodatni razlog? Slobodono mi možete pisati na Instagram ( @notesmilk ) ili na moj mejl ( info@notesmilk.com ). Odgovaram u najbržem mogućem roku. Nadam se da ste uživali i da ste saznali razloge posle kojih ćete kupiti bolji telefon umesto profesionalnog fotoaparata.